Ing. Hana Pávková Málková
Ryby obsahují plno prospěšných živin a měli bychom je kvůli tomu pravidelně zařazovat do jídelníčku, více se můžete dočíst v článku Jaká pozitiva přináší konzumace ryb. Ryb nicméně existuje mnoho druhů a je tak výhodou se trochu zorientovat v tom, jak se od sebe navzájem liší, a to především co se týče obsahu tuku a potažmo energetické hodnoty. Ale u ryb určitě neplatí, čím méně tuku, tím lépe!
Přehlednou tabulku s jednotlivými hodnotami si můžete i vytisknout a nalepit třeba na lednici. Možná vás inspiruje i k vyzkoušení nových druhů ryb. :-)
Hodnoty jsou uvedeny na 100 g suroviny v syrovém stavu.
Ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku) |
Energetická hodnota (kJ) |
Bílkoviny (g) |
Tuky (g) |
Sacharidy (g) |
candát |
350 |
19 |
1 |
0 |
lín |
330 |
19 |
0 |
0 |
platýz |
340 |
18 |
1 |
0 |
štika |
360 |
19 |
1 |
1 |
tilapie |
490 |
20 |
1 |
0 |
treska aljašská |
310 |
17 |
1 |
0 |
Ryby středně tučné (2–10 %) |
Energetická hodnota (kJ) |
Bílkoviny (g) |
Tuky (g) |
Sacharidy (g) |
pstruh |
500 |
18 |
5 |
0 |
kapr |
530 |
18 |
6 |
0 |
sumec |
500 |
16 |
6 |
0 |
tuňák |
500 |
22 |
4 |
0 |
žralok |
550 |
21 |
5 |
0 |
Ryby tučné (více než 10 % tuku) |
Energetická hodnota (kJ) |
Bílkoviny (g) |
Tuky (g) |
Sacharidy (g) |
losos |
850 |
22 |
12 |
0 |
makrela |
750 |
18 |
12 |
0 |
sleď |
700 |
18 |
10 |
0 |
úhoř |
1000 |
19 |
17 |
0 |
Nutriční hodnoty dalších druhů ryb naleznete v databázi potravin zde.
Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink
Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním jídelníčku. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.
Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.
>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
mtronic:...jestli nechceš ryby na pánvi plovoucí ve vodě-kup ryby z Bonfood.Mám osobně vyzkoušeno a to jsem myslela, že mi bude tuňák rajtovat po pánvi a ostříká olejem a vodou celý sporák a přilehlé okolí.Nebylo tomu tak.
Po 10 minutách od položení masa na pánev se může jíst výborné rybí maso.
Do některých druhů jsem se raději nepouštěla, protože jsem je ještě nejedla a nevím, jak bych je připravila. Těším se na recepty. .-)
filipova: Coumba má pravsu. Mražené ryby se dají sehnat poměrně snadno. U nás v Penny mají celkem běžně pstruha, lososa, makrelu, tresku, pangasia, často candáta aobčas kapra.
Z toho seznamu jsem toho neměla víc_ Lína, štiku, sumce a tilapii.
Co je to tilapie? To bych musela googlit.
Ale kromě zde uvedených pamatuju sumečky, hejky a tolstolobika.